Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Kadınlarda Menopoz Sonrası Kanamalar ve Önemli Uyarılar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, menopoz sonrası dönemde meydana gelen kanamalar hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Postmenapozal kanamanın genellikle masum nedenlere bağlı olabileceğini ancak bazı durumlarda rahim kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten Ural, bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Postmenapozal kanama, son adet döneminden en az bir yıl sonra görülen kanama olarak tanımlanmaktadır. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, kanamanın miktarı, süresi veya sıklığı ne olursa olsun, postmenapozal kanama şikayeti olan hastaların mutlaka detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini vurguluyor. Zira bu durum, rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların erken teşhisinde önemli bir rol oynayabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenapozal kanamanın östrojen azalmasına bağlı olarak rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlığının artması gibi nedenlere bağlı olduğunu belirtiyor. Ayrıca östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarındaki polipler, miyomlar, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da bu duruma yol açabilir.

Menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastalarda, öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, ardından ultrasonografi ile rahim iç duvarı kalınlığının ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Şüpheli durumlarda ise rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerekmektedir.

Postmenopozal kanama durumunda kanser olasılığını dışlamak için vakit kaybetmeden tanı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğinin altını çiziyor. Bu sebeple menopoz sonrası meydana gelen kanamanın ciddiye alınması ve gecikmeden uzman doktor tarafından değerlendirilmesi son derece önemlidir. (DHA)

Related Posts

Uzmanı uyardı: Yazın cilt sağlığı ihmal edilmemeli, birçok cilt sorunu tetiklenebilir!

Uzmanı uyardı: Yazın cilt sağlığı ihmal edilmemeli, birçok cilt sorunu tetiklenebilir!

Talasemi tehlikesi: Taşıyıcılık oranı yüzde 2,1 ‘e ulaştı

Halk arasında “akdeniz anemisi” olarak bilinen talasemi için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hamit Bağcı açıklamada bulundu. “Türkiye’de talesemi taşıyıcılık oranımız yüzde 2,1 ama bölgelerde değişiyor. Bazı bölgelerde daha yoğun yüzde 0,6 ile yüzde 13 arasında bu oran değişiyor” dedi.

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”