Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Kadınlarda Menopoz Sonrası Kanamalar ve Önemli Uyarılar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, menopoz sonrası dönemde meydana gelen kanamalar hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Postmenapozal kanamanın genellikle masum nedenlere bağlı olabileceğini ancak bazı durumlarda rahim kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten Ural, bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Postmenapozal kanama, son adet döneminden en az bir yıl sonra görülen kanama olarak tanımlanmaktadır. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, kanamanın miktarı, süresi veya sıklığı ne olursa olsun, postmenapozal kanama şikayeti olan hastaların mutlaka detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini vurguluyor. Zira bu durum, rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların erken teşhisinde önemli bir rol oynayabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenapozal kanamanın östrojen azalmasına bağlı olarak rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlığının artması gibi nedenlere bağlı olduğunu belirtiyor. Ayrıca östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarındaki polipler, miyomlar, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da bu duruma yol açabilir.

Menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastalarda, öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, ardından ultrasonografi ile rahim iç duvarı kalınlığının ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Şüpheli durumlarda ise rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerekmektedir.

Postmenopozal kanama durumunda kanser olasılığını dışlamak için vakit kaybetmeden tanı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğinin altını çiziyor. Bu sebeple menopoz sonrası meydana gelen kanamanın ciddiye alınması ve gecikmeden uzman doktor tarafından değerlendirilmesi son derece önemlidir. (DHA)

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.