İlaçtan daha etkili üç güç: Empati, bilgi, destek!

Doç. Dr. Ayşegül Koç: “24 Mayıs Dünya Şizofreni Günü Olarak İlan Edildi”

Doç. Dr. Ayşegül Koç, yaptığı açıklamada, şizofreniyle ilgili yanlış inanışları ortadan kaldırmak ve farkındalık yaratmak için 24 Mayıs’ın “Dünya Şizofreni Günü” ilan edildiğini anımsattı.

Dünyada her 300 kişiden birinin bu hastalıkla mücadele ettiğini belirten Koç, hastalığın genellikle 20’li yaşlarda beyinde kimyasal yapıdaki dengesizlikler nedeniyle ortaya çıktığını aktardı. Özellikle dopamin gibi nörotransmitterlerin arasındaki dengelerin bozulması, beyindeki algı, düşünme ve davranışları yöneten kısımda değişikliklerin, duygu, düşünce ve davranışlarda bozukluğun ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti.

Koç, hastalığın en belirgin belirtilerinden birinin gerçek ve gerçek dışının ayırt edilmesindeki zorluklar olduğunu vurgulayarak, pozitif belirtiler olarak adlandırılan halüsinasyonlar ve negatif belirtiler olarak adlandırılan motivasyon kaybı, konuşma ve düşünce akışında bozukluklar gibi bulguların ortaya çıkabileceğinden bahsetti.

Şizofreni hastalarının doğru şekilde bilgi sahibi olmaları gerektiğini belirten Koç, belirtilerin günlük yaşamda yanlış yorumlanabileceğine dikkat çekti.

Koç, şizofreni hastalarının tedavilerini düzenli olarak aldıklarında hayatlarına devam edebileceklerini ve tedaviye uyum sağladıklarında üretken olabileceklerini belirtti. Ayrıca hastaların çevresindekilerin sabırlı olmalarının önemine değindi.

Şizofreni hastalarının genellikle saldırgan ve tehlikeli olarak algılandığını ifade eden Koç, aslında bu kişilerin oldukça naif ve kırılgan olduğunu söyledi. Şizofreni hastalarının tedaviye erişimlerini etkileyen damgalama ve ayrımcılığın tedavinin olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Koç, eğitim ve farkındalık yaratmanın damgalamayla mücadelede önemli olduğunu belirterek, medyanın doğru ve insancıl bir şekilde konuya yaklaşmasının önemine değindi. Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek, şizofreni hastaları için ilaç tedavisinden daha değerli olabilir.

Related Posts

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yazın cilt sağlığı ihmal edilmemeli, birçok cilt sorunu tetiklenebilir!

Uzmanı uyardı: Yazın cilt sağlığı ihmal edilmemeli, birçok cilt sorunu tetiklenebilir!

Talasemi tehlikesi: Taşıyıcılık oranı yüzde 2,1 ‘e ulaştı

Halk arasında “akdeniz anemisi” olarak bilinen talasemi için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hamit Bağcı açıklamada bulundu. “Türkiye’de talesemi taşıyıcılık oranımız yüzde 2,1 ama bölgelerde değişiyor. Bazı bölgelerde daha yoğun yüzde 0,6 ile yüzde 13 arasında bu oran değişiyor” dedi.

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.