İlaçtan daha etkili üç güç: Empati, bilgi, destek!

Doç. Dr. Ayşegül Koç: “24 Mayıs Dünya Şizofreni Günü Olarak İlan Edildi”

Doç. Dr. Ayşegül Koç, yaptığı açıklamada, şizofreniyle ilgili yanlış inanışları ortadan kaldırmak ve farkındalık yaratmak için 24 Mayıs’ın “Dünya Şizofreni Günü” ilan edildiğini anımsattı.

Dünyada her 300 kişiden birinin bu hastalıkla mücadele ettiğini belirten Koç, hastalığın genellikle 20’li yaşlarda beyinde kimyasal yapıdaki dengesizlikler nedeniyle ortaya çıktığını aktardı. Özellikle dopamin gibi nörotransmitterlerin arasındaki dengelerin bozulması, beyindeki algı, düşünme ve davranışları yöneten kısımda değişikliklerin, duygu, düşünce ve davranışlarda bozukluğun ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti.

Koç, hastalığın en belirgin belirtilerinden birinin gerçek ve gerçek dışının ayırt edilmesindeki zorluklar olduğunu vurgulayarak, pozitif belirtiler olarak adlandırılan halüsinasyonlar ve negatif belirtiler olarak adlandırılan motivasyon kaybı, konuşma ve düşünce akışında bozukluklar gibi bulguların ortaya çıkabileceğinden bahsetti.

Şizofreni hastalarının doğru şekilde bilgi sahibi olmaları gerektiğini belirten Koç, belirtilerin günlük yaşamda yanlış yorumlanabileceğine dikkat çekti.

Koç, şizofreni hastalarının tedavilerini düzenli olarak aldıklarında hayatlarına devam edebileceklerini ve tedaviye uyum sağladıklarında üretken olabileceklerini belirtti. Ayrıca hastaların çevresindekilerin sabırlı olmalarının önemine değindi.

Şizofreni hastalarının genellikle saldırgan ve tehlikeli olarak algılandığını ifade eden Koç, aslında bu kişilerin oldukça naif ve kırılgan olduğunu söyledi. Şizofreni hastalarının tedaviye erişimlerini etkileyen damgalama ve ayrımcılığın tedavinin olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Koç, eğitim ve farkındalık yaratmanın damgalamayla mücadelede önemli olduğunu belirterek, medyanın doğru ve insancıl bir şekilde konuya yaklaşmasının önemine değindi. Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek, şizofreni hastaları için ilaç tedavisinden daha değerli olabilir.

Related Posts

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Her 6 çiftten 1’i düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla cinsel ilişki yaşamasına rağmen bebek sahibi olamıyor. İnfertilite yani kısırlık sebebi her iki cinsiyette de eşit oranlarda görülüyor. Prof. Dr. Tümay İpekçi, erkeklerdeki kısırlığın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.