Aman dikkat: Halsizlik, yorgunluk gibi belirtileri hafife almayın!

B12 Vitaminin Önemi Hakkında Uzman Görüşleri

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitamininin sinir sistemi ve kan hücrelerinin oluşumunda kritik bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca DNA sentezinde de önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Dr. Çiftçi, B12 vitamini eksikliği durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında da bilgi verdi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, “B12 vitamini eksikliği durumunda uyuşma, karıncalanma, halsizlik, yorgunluk ve ciltte solgunluk gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca dilde acıma ve büyüme gibi belirtiler de bu eksikliğe işaret edebilir” dedi.

‘B12 Eksikliği ve Sağlık Sorunları’

Uzmanlar, B12 eksikliğinin özellikle sinir sistemi üzerinde ciddi zararlara yol açabileceğini belirtiyor. Anemiye, homosistein artışına bağlı kalp hastalıklarına neden olabileceğini ifade eden Dr. Çiftçi, ayrıca B12 fazlalığının da sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitaminin doğal olarak hayvansal kaynaklarda bulunduğunu vurgulayarak, “Kırmızı et, beyaz et, somon gibi balık türleri, süt ürünleri ve yumurta B12 açısından zengindir. Ancak vegan bireylerde eksiklik riski daha yüksek olabilir. Bu nedenle veganların takviye kullanması ya da B12’den zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmesi gereklidir” şeklinde konuştu.

‘Erken Teşhis Hayati Önem Taşır’

Sağlık uzmanları, B12 eksikliği durumunda erken teşhisin sinir sistemi ve genel sağlık açısından hayati önem taşıdığını belirtiyor. Dr. Çiftçi, “Hafif eksikliklerde beslenme düzenlemesi yeterli olabilirken, orta düzeyde eksikliklerde ağızdan alınabilecek ilaçlar tercih edilir. Ciddi eksikliklerde ise enjeksiyon tedavisi gerekebilir. Her durumda tedavi planı, hastanın bireysel durumuna göre belirlenmelidir. B12 düzeyi düşüklüğü şikayetlerinde mutlaka tahlillerle doğru teşhis konulmalı ve doktora başvurulmalıdır” dedi.

Related Posts

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Her 6 çiftten 1’i düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla cinsel ilişki yaşamasına rağmen bebek sahibi olamıyor. İnfertilite yani kısırlık sebebi her iki cinsiyette de eşit oranlarda görülüyor. Prof. Dr. Tümay İpekçi, erkeklerdeki kısırlığın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.