Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kurban Bayramı, sıcak yaz günlerine denk gelince Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Boztosun, bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmenin hayati olduğunu vurguladı.

‘ET TÜKETİMİNDE TADIMLIK MİKTARLAR TERCİH EDİLMELİ’

Bayramın manevi değerinin yanı sıra sağlığın da korunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Boztosun, “Kurban ibadetimiz açısından çok önemli. Bu günleri sağlıklı bir şekilde geçirmeliyiz. Et tüketimimizi mümkünse haşlanmış olarak tercih etmeliyiz. Aynı zamanda diğer sebze ve meyveleri de az miktarda tüketerek dengeli bir beslenme programını sürdürmeliyiz. Özellikle yaz günlerinde su tüketimine de dikkat etmeliyiz. Çünkü fazla et tüketimi sindirimi zorlaştırır ve kalp sağlığını olumsuz etkiler” dedi.

‘ETİ DİNLENDİRİN, TADINI ARTIRIN’

Etin dinlendikten sonra tüketilmesinin sağlık açısından daha doğru olduğunu belirten Prof. Dr. Boztosun, “Hemen kesilen eti pişirip yemek ideal bir durum değil. Mümkün olduğunca dinlenmiş ve rahatlamış etleri tercih etmeliyiz. Bu hem lezzetini artırır hem de sindirim sürecini kolaylaştırır” şeklinde konuştu.

Kalp ve damar hastalarının daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, “Tüketilen et miktarı ‘doyumluk’ değil ‘tadımlık’ olmalı. Özellikle belirli bir yaşın üstündeysek ve kalp-damar hastalığımız varsa et tüketimimizi sınırlamalıyız. Ağır yemeklerden kaçınmalı, eti mutlaka sebze ve lifli gıdalarla birlikte tüketmeliyiz. Bu sayede sağlığımızı koruyabilir ve bayramın tadını çıkarabiliriz” diye konuştu.

Related Posts

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Her 6 çiftten 1’i düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla cinsel ilişki yaşamasına rağmen bebek sahibi olamıyor. İnfertilite yani kısırlık sebebi her iki cinsiyette de eşit oranlarda görülüyor. Prof. Dr. Tümay İpekçi, erkeklerdeki kısırlığın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.