Talasemi tehlikesi: Taşıyıcılık oranı yüzde 2,1 ‘e ulaştı

Türkiye’de Talasemi Taşıyıcılığı Konusunda Farkındalık Oluşturma Çalışmaları Yürütülüyor

Talasemi taşıyıcılığı, Türkiye ve dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ancak birçok kişi taşıyıcı olduğunu bilmeden bu durumu yaşamaktadır. Özellikle talasemi hastası bir çocuk sahibi olunduğunda ya da özel bir kan testi yapıldığında taşıyıcılık durumu ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de talasemi, özellikle bazı illerde sıkça görülmektedir ve 1994 yılında taşıyıcılık taramaları bu bölgelerde başlamıştır. Hastalığın yaygınlığı dikkate alınarak 2003 yılında ‘Hemoglobinopati Kontrol Programı’ başlatılmış ve taramalar genişletilmiştir. Bu program 2018 yılında ‘Evlilik Öncesi Hemoglobinopati Tarama Programı’ adıyla ülke geneline yayılmıştır.

Talaseminin Belirtileri ve Tedavisi

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hamit Harun Bağcı, ‘Talasemi Farkındalık Ayı’ kapsamında yaptığı açıklamada talasemi hastalığını kısaca kırmızı kan hücrelerinin bozukluğu sonucunda oluşan bir tür kansızlık olarak tanımlamıştır. Hastalarda anemi belirtileri görülebilmekte olup, yorgunluk, zayıflık, soluk cilt gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bazı vakalarda ise kemik deformiteleri meydana gelebilir ve tedavi süreci genellikle uzun bir süreci kapsamaktadır. Tedavi süreci hastalığın türü ve şiddetine göre değişebilir ve bazı durumlarda kan nakli bile gerekebilir.

Talasemi Resmi

Akraba Evliliklerinde ve Akdeniz Ülkelerinde Görülme Sıklığı

Bağcı, akraba evliliklerinin yaygın olduğu bölgelerde talasemi hastalığının daha sık görüldüğünü vurgulayarak, her yıl yüzlerce talasemili çocuğun doğduğunu ve bu durumun aileleri olumsuz etkilediğini belirtmiştir. Türkiye genelinde talesemi taşıyıcılık oranı %2,1 olup, bölgelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde taşıyıcılık ve hastalığın daha sık görüldüğüne dikkat çekilmiştir. Evlenme öncesi sağlık taramaları kapsamında çiftlere uygulanan testlerle taşıyıcılık durumu tespit edilmekte ve danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Bu sayede sağlıklı nesillerin yetişmesi ve hasta çocukların doğmasının engellenmesi hedeflenmektedir.

Related Posts

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir