TSMC, 1.4nm üretim sürecinin detaylarını paylaştı

TSMC, A14 Teknolojisini 2028’de Seri Üretime Almayı Planlıyor




Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), 2nm üretim sürecine hazırlanırken gelecek nesil 1.4nm (A14) teknolojisini duyurdu.

A14 Teknolojisi ve Özellikleri

Kuzey Amerika Teknoloji Sempozyumu’nda tanıtılan A14, ikinci nesil gate-all-around (GAA) nanosheet transistörlere dayanacak ve NanoFlex Pro teknolojisiyle esneklik sunacak. TSMC, A14’ü 2028’de seri üretime geçirmeyi ve arka taraf güç dağıtımı teknolojisini 2029’da getirmeyi planlıyor.

A14’te sunulan avantajlar arasında, N2’ye göre %10 ila %15 performans artışı, %25 ila %30 daha düşük güç tüketimi ve %20 daha yüksek transistör yoğunluğu bulunuyor.




TSMC’nin A14 işlem teknolojisi, Super Power Rail (SPR) arka taraf güç dağıtım ağı (BSPDN) içermiyor. Bu sayede teknoloji, BSPDN’den fayda göremeyen uygulamalar için ideal olacak.

TSMC’nin NanoFlex Pro mimarisi, çip tasarımcılarına transistör yapılandırmalarını ince ayar yaparak optimum güç, performans ve alan elde etme imkanı sağlayacak.

TSMC’nin A14 işlem teknolojisi için 2028 hedeflenirken, şirket öncesinde A16 ve N2P’nin seri üretimine 2026 yılı sonunda başlamayı planlıyor.

Related Posts

Youtube yapay zekaya teslim oluyor! Yeni özellik sinirleri bozacak

Youtube gelecek olan yapay zeka destekli özellik içerik üreticilerini canını çok sıkacak.

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.