Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’da Dolu Yağışı Çilek Üreticilerini Mağdur Etti

Türkiye genelinde etkili olan dolu yağışı, Aydın’daki tonaj yapmış durumdaki çilek tarlalarına da zarar verdi. Naylonların bitim yerinde açıkta kalan çilekler, tamamen çürüdü.

Üretici Türkan Sarıkaya, çilek dikiminin zor ve maliyetli bir iş olduğunu belirtirken, en büyük sıkıntılarının arasında artan girdi maliyetleri ve ürünlerinin tarlada düşük fiyata satılması geldiğini ifade etti.

Sarıkaya, tarladan 40-50 liraya alınan çileğin pazarda 100 liraya satıldığını belirterek, aradaki uçurumun kendilerine değil, aracılara yaradığını dile getirdi.

Girdi maliyetlerinden dert yanan Sarıkaya, “Mazot, gübre, işçilik her şey çok pahalı. Tarla kiraları da arttı. Bu işin içinden çıkamıyoruz. İşçilere günlük 900 TL yevmiye verdiği işçilerin topladığı çileğin miktarı 100-150 kilo arasında değişiyor. Bu miktar maliyeti karşılamıyor. İşçilerin daha fazla kazanmasını istiyoruz ama onların eline de fazla bir şey geçmiyor. Aracılar kazanıyor, biz ve işçiler mağduruz” şeklinde konuştu.

Geçen yıla kıyasla zirai ilaç fiyatlarının yüzde 100 zamlandığını dile getiren Sarıkaya, “Sadece bu 5 dekar yere ilaç atmanın maliyeti 20 bin lirayı buluyor. Sulama da elektrikle yapılıyor, elektrik faturaları çok yüksek. Fidan parası, tarla parası derken elimizde bir şey kalmıyor” dedi.

“BİZ ARTIK ET SÜT ALAMIYORUZ”

Tarlada çalışan işçilerden biri, günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” şeklinde konuştu.

Bir diğer işçi olan Saniye Ayhan, sabah 04.00’te kalkıp 06.00’da işe başladıklarını ve öğlen 13.00’te işi bitirdiklerini söyleyerek, “Günlük 900 lira yevmiye alıyoruz, bunun 200 lirası dayıbaşına gidiyor. Bu para geçinmeye yetmiyor. Hayat çok pahalı. Kurbanlık almak istedik, dananın hissesi 25- 28 bin lira dediler, nasıl alacağız? Geçen gün yağan dolu mal sahibine de çok zarar verdi” şeklinde konuştu.

Bir kadın işçi ise çilek toplama sürecini anlatarak, “Sabah 05.00’te geliyoruz, öğlen 14.00 gibi çıkıyoruz. Ocak sonunda ekiyoruz, mayıs sonuna kadar topluyoruz. Kazandığımız yetmiyor. Altı çocuğum var, oğlum asker. Kızımla birlikte çalışıyoruz, küçük bir bebeğim de var. Biz çalışmazsak başka gelirimiz yok. Eskiden et alabiliyorduk, şimdi alamıyoruz. Bu sene kurban da kesemeyeceğiz. Elimizde hiçbir şey yok. Geçim çok zorlaştı. Bu şartlarda nasıl olacak bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İslam Memiş’ten altın borcu olanlara uyarı! Kritik gün Salı

Piyasa analisti İslam Memiş’ten dikkat çeken bir uyarı geldi. Piyasaları altüst edecek kritik gelişmeler için Salı gününü işaret eden Memiş, altın, dolar ve gümüş için kritik uyarılarda bulundu

İŞKUR duyurdu: Hibe desteği sürekli oldu!

Engelli ve eski hükümlüler için girişimcilik ve istihdam desteklerinde önemli bir değişikliğe gidildi. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), hibe desteğine başvuru sürecini hem kolaylaştırdı hem de kapsamını genişletti. Artık yılda sadece iki kez yapılabilen …

120 bin dolara koşuyor

Küresel borsalarda artan risk iştahı kiripto para birimi Bitcoin’i 118 bin 869 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıdı.

Şimşek’ten cari açıklaması: Programımız sayesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini duyurdu. Buna göre, cari işlemler dengesi mayısta 684 milyon dolar açık verdi. Ekonomistlerin beklentisi, açığın 825 milyon dolar seviyesinde …

Koç Holding’den 1,2 milyar liralık sermaye artırımı: Yapı Kredi kripto varlık platformu kuracak

Koç Holding’den 1,2 milyar liralık sermaye artırımı: Yapı Kredi kripto varlık platformu kuracak

Alman ihracatçılar açıkladı: ABD ile ne pahasına olursa olsun anlaşma yapılmamalı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin küresel ticarette kötü bir konumda sahip olduğunu düşünüyor. Beyaz Saray kaynaklarına göre Trump, diğer ülkeler ABD pazarını ucuz ürünlerle dolduruyor, bu da Amerikan şirketlerine zarar veriyor ve iş kayıplarına …