Rus gazını kesmenin AB’ye faturası: 1 trilyon euro
Rus Gazının AB’ye Maliyeti 1 Trilyon Euroyu Aşabilir
Rus Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) CEO’su Kirill Dmitriev’e göre, Rus gazının kaybının AB’ye 1 trilyon eurodan fazla maliyete yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Dmitriev, Perşembe günü Suudi Arabistan’daki Future Minerals Forum’da yaptığı konuşmada, AB’nin ekonomik büyümesinin Rus gazı ithalatını durdurmasının ardından önemli ölçüde yavaşladığını belirtti. Bununla birlikte, Rusya ekonomisinin dayanıklılık sergilemeye devam ettiğine dikkat çekti.
Ukrayna ihtilafının 2022’de tırmanmasının ardından AB, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmayı hedefledi. Bazı AB üyeleri gönüllü olarak Rus gazı ithalatını durdururken, Avusturya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya gibi diğerleri ise gaz ithalatına devam etti. Ancak Kiev’in Moskova ile gaz geçiş anlaşmasını yenilemeyi reddetmesi nedeniyle bu akışlar sona erdi.
Dmitriev, Avrupa’nın Rus gazı alamamanın getirdiği sıkıntıyı yaşadığını ve bu durumun 1 trilyon eurodan fazla kayba neden olabileceğini belirtti. Daha önce, AB’nin Rus tedariklerini değiştirmek için daha yüksek maliyetli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal etmesinin bu kayıplara yol açtığını ifade etmişti.
Dmitriev, AB’yi bir gaz alıcısı olarak kaybetmenin ya da Rus ekonomisini istikrarsızlaştırmayı amaçlayan yaptırımların kendileri üzerinde önemli bir etkisi olmadığını, bu durumun ekonomik çöküşün yükünü AB’nin çektiğini sözlerine ekledi.