Pirinç türlerini tespit edebilen yazılım

Hitit Üniversitesinde, Türkiye’de çeltik üretiminde “Osmancık pirinci” ile öne çıkan Çorum’da pirinç çeşitlerinin yapay zeka kullanılarak birbirinden ayırt edilmesine dönük proje hazırlandı.

İhtisaslaşmanın ardından kurulan Makine ve İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (MİTAM) yürütülen proje kapsamında Osmancık ilçesinden elde edilen 5 farklı pirinç türünden 3 bin 600 görüntü yapay zekaya öğretildi.

Yapılan denemeler sonucu pirinç türlerini tespit ederek farklı türleri ayırabilen ve pirincin kalitesini değerlendirebilen yazılım geliştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Berkay Emin, pirinç türlerinin yetiştiği bölgeye göre farklılık gösterdiğini, tane boyutu, şekli, görseli gibi durumların pirincin kalitesinin belirlenmesinde önemli bir rol oynadığını bildirdi.

Yapay zeka destekli, yenilikçi bir yöntem geliştirerek pirinç endüstrisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Emin, “Bu doğrultuda pirinç türlerinin tespit edilmesi, farklı pirinç türlerinin ayrıştırılması ve pirinç türlerinin kalitesinin değerlendirilmesi konularında bir program geliştirdik. Osmancık ilçesinden temin ettiğimiz 5 pirinç türünü kullanılarak yaklaşık 3 bin 600 görüntü elde edildi ve bu görüntüler çeşitli ön işlemler yapıldıktan sonra yapay zeka modellerinde eğitimlerimizi gerçekleştirdik. Yaklaşık 10 ay süren çalışmamızın sonucunda hibrit derin öğrenme modelini laboratuvar kapsamında geliştirdik ve bu sayede yüzde 95 doğruluk oranı elde ettik.” ifadelerini kullandı.

Çalışmada Osmancık 97, İskender, Gala, Yatkın ve Rekor pirinç türlerini değerlendirdiklerini aktaran Emin, ilerleyen aşamalarda yazılımı farklı çeltik türleri ve tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde geliştireceklerini kaydetti.

Related Posts

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.

TOSFED 2025 Ömer Tolon Sezonu Yenipazar’da koşuldu

2025 Ömer Tolon Sezonu ilk otokros etkinliği olan Aydın Otokros Yarışı, Aydın Otomobil Sporları Spor Kulübü (AYOSK) tarafından Yenipazar’da gerçekleştirildi. Yenipazar Motorsporları Alanı’ndaki parkurda Spor Toto, UMA, Mondial, Fernas ile 4 Renk katkıları ile düzenlenen organizasyonda, 9’u kadın 24 sporcu 5 ayrı kategoride yarıştı.

X’te mesajlaşma yeniden şekilleniyor: Musk’tan xchat duyurusu

Ancak Musk’ın “Bitcoin tarzı şifreleme” ifadesi, platformun güvenliği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Sosyal medya devi X’in sahibi Elon Musk, Pazar günü yaptığı çarpıcı bir açıklamayla, platformun Doğrudan Mesajlaşma (DM) sistemi …

X’te erişim krizi!

Twitter’ın yerine kurulan ve Elon Musk’a ait olan sosyal medya platformu X’te erişim ve platformun yavaşlaması sorunu yaşanıyor. ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu X (eski adıyla Twitter) platformunda erişim sorunları yaşanmaya devam ediyor …