Önce saate bakın, sonra için…

Sabah Kahve İçmenin Ölüm Riskini Düşürdüğü Ortaya Çıktı

Birçok çalışma, kahve içmenin kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini gösteriyor. Ancak yapılan yeni bir araştırma, güne bir fincan kahveyle başlayanların hiç kahve içmeyenlere göre daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu.

40 binden fazla yetişkin üzerinde on yıldan uzun süre takip edilen araştırmada, sabah kahve içmenin önemli bir rol oynadığı belirlendi.

Bu çalışma, kahvenin tüketildiği zamanın sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen ilk akademik örnektir. Daha önceki araştırmalarda kahvenin kalp hastalıkları üzerindeki etkisi konusunda çelişkili bulgular elde edilmişti.

Bazı çalışmalar, orta düzeyde kahve tüketiminin riski azaltabileceğini, ancak yüksek tüketiminin artırabileceğini öne sürmüştü. Ayrıca, kahve içmenin Tip 2 diyabet gibi bazı hastalıkların riskini azalttığı da görülmüştür.

Louisiana’daki Tulane Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu çalışmada, insanlar neredeyse on yıl boyunca takip edildi ve sabah kahve içmenin diğer zamanlara göre daha faydalı olduğu ortaya çıktı.

Daha Fazla Kahve İçmek Daha Düşük Ölüm Riskiyle İlişkili

Yapılan araştırmada, daha fazla kahve tüketiminin daha düşük ölüm riskiyle “önemli ölçüde” ilişkilendirildiği belirtildi. Ancak bu durum sadece sabah kahvesi içenler için geçerliydi.

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlanan bir makalede, “Sabah kahve içmenin, gün içinde kahve içmekten daha düşük ölüm riskiyle daha güçlü bir şekilde ilişkilendirilebileceği” ifadesine yer verildi.

Araştırma sonuçlarına göre, sabah kahve içenlerin kalp hastalığından ölme olasılığı, hiç kahve içmeyenlere göre %31 daha düşüktü. Ayrıca, herhangi bir nedenden ölüm riskleri %16 daha düşüktü.

Ancak, tüm gün kahve içenlerde hiç kahve içmeyenlere göre bir risk azalması gözlenmedi.

Tulane Üniversitesi’nden baş yazar Dr. Lu Qi’nin açıklamaları şöyle:

– Yapılan araştırmalar, kahve içmenin kardiyovasküler hastalık riskini artırmadığını ve bazı kronik hastalık risklerini düşürdüğünü gösteriyor.

– Bu nedenle, kahve içmenin doğru zamanlaması kalp sağlığı için önemlidir.

– Kahve içme zamanlamalarını ve sağlık sonuçlarını test eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

– Öğleden sonra veya akşam kahve tüketiminin hormon seviyelerini etkileyerek kardiyovasküler risk faktörlerinde değişikliklere yol açabileceği düşünülmektedir.

Londra’daki Royal Brompton ve Harefield Hastaneleri’nden Profesör Thomas Luuscher’in değerlendirmesi:

– Gün boyunca kahve içenlerin uyku sorunlarıyla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.

– Sabah saatlerinde kahve içmenin sağlıklı olma olasılığı yüksektir.

– Bu nedenle, kahvenizi için ama bunu sabah saatlerinde yapın.

*** The Telegraph Laura Donnelly – Sağlık Editörü

*** CNN, European Heart Journal

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.