Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Çalışana ara zam can suyu olur

İç talebin daraldığını ve Türkiye’nin pahalı bir ülke olduğunu kaydeden perakende sektörü, tüketicinin alım gücünü artırmak ve ekonomiyi canlandırmak için ara zam talep etti .

Karın yağmadığı kayak merkezi iflas etti

Avusturya’daki Schetteregg Kayak Merkezi, kürsel ısınmanın kurbanı oldu. Karın istenen düzeylere ulaşmadığı kayak merkezi bir istikrar sağlayamadı ve büyük bir mali darboğaza girdi. İşletme firması Egger Liftgesellschaft mbH & Co. KG, 17 Mayıs’ta …

Mahkumlardan tamamen yerli ve milli üretim! Günde 4 bin ekmek kapasiteli

Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü’nde mahkum ve hükümlüler tarafından yazılımı dahil yerli ve milli imkanlarla üretilen “döner tablalı ekmek fırını”, Kırıkkale’de düzenlenen fuarda tanıtıldı. 950 parçadan oluşan ve günde 4 bin ekmek …

AB, şirketlerin yüzde 90’ını sınırda karbon vergisinden muaf tutacak

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin yüzde 90’ını bundan muaf tutacak plana destek verdi.

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin görevinden ayrılıyor

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin görevinden ayrılıyor

Brent petrol düşüşte: OPEC+ toplantısı öncesi petrol fiyatları çakıldı! (27 Mayıs 2025)

Dün 66,05 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 64,45 dolar seviyesinde kapattı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.22 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,4 düşerek 64,17 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün …