İnternet alışverişi artık iade edilmeyecek!

Tüketici Birliği Başkanı: “Yönetmelik Değişikliği Tüketiciyi Mağdur Ediyor”

Tüketici Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile akıllı saatler, cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar ve motosikletler gibi ürünlerde tüketici hakkının kaldırıldığını belirtti.

“Yönetmelik Değişikliği Tüketicilere Yük Olacak”

Mahmut Şahin, bu yönetmeliğin tüketicilerin aleyhine olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Uzaktan satışlarda tüketicilerin uzun zamandır sahip olduğu haklar vardı. Herhangi bir sebep göstermeden 15 gün içinde ürün iade etme hakkı gibi. Fakat 1,5 sene önce yapılan yönetmelik değişikliği ile ‘akıllı saatler, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve motosiklet gibi ürünlerde vazgeçme hakkı kaldırıldı’. Bu da demek oluyor ki, ‘Eğer bu ürünleri satın aldıysanız 15 günlük iade hakkınızı kullanamayacaksınız’.”

“Tüketici Mağduriyeti Artacak”

Kargo ücretinin artık tüketici tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Şahin, durumu şu şekilde değerlendirdi:

“Eskiden ürün iade durumunda, tüketici istediği takdirde ürünü geri gönderiyor ve kargo ücretini satıcı karşılıyordu. Ancak yeni yönetmelik ile ‘Eğer tüketici kargo gönderecekse kargo ücretini kendisi ödeyecek’ hükmü getirildi. Bu durum tüketiciye ek bir yük getiriyor.”

“Yargının Hassasiyet Göstermesi Bekleniyor”

1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren uygulamayı eleştiren Şahin, yapılan yönetmelik değişikliğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Biz 1,5 sene önce bu yönetmeliğin durdurulması için dava açtık. Ancak halen karar verilmedi. Bu durumda ortaya çıkan mağduriyetler nasıl giderilecek? Yargının bu konuda hassasiyet göstermesini beklerdik. Bu durum, tüketici haklarının ihlal edilmesine neden olabilir.”

“Tüketiciyi Korumak Gerek”

Sahtekarlıklara karşı tüketicilerin korunması gerektiğini vurgulayan Şahin, şu şekilde devam etti:

“Bu ürünlerde iade hakkı tamamen kaldırıldı. Artık iade etmek mümkün olmayacak. Bu durumda tüketici sipariş verdiği ürünü istediği gibi geri çeviremeyecek. Bu durum, sahtekarlıklara ve dolandırıcılığa zemin hazırlayabilir. Tüketici mağdur durumda kalacak. Bu yeni yönetmelik değişikliği tüketiciyi korumak bir yana, onları mağdur etmeye yönelik.”

Related Posts

TCMB Başkanı Karahan ve Türkiye Bankalar Birliği ‘jeopolitik riskleri’ konuştu

TCMB Başkanı Karahan ve Türkiye Bankalar Birliği ‘jeopolitik riskleri’ konuştu

Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş kuraklığı riski

Yenilenebilir enerji kaynaklarına talep küresel çapta artarken, uzmanlar özellikle rüzgar ve güneş kuraklıklarının yenilenebilir enerji sistemleri için gelecekte büyük riskler oluşturabileceğini ifade ediyor.

TMSF satışa çıkardı: İflas eden patronun BMW’si 350 bin lira!

TMSF bünyesindeki Müflis Cüneyt Sel İflas İdaresi tarafından yayımlanan araç satış ilanına göre, 2000 model 06 CCS 20 plakalı BMW 320i marka binek otomobil satışa çıkarıldı. Araç 200 bin 431 kilometrede olup, 25 yaşında. Söz konusu araç için …

Bitcoin, 100 bin doların altına düştü: Bitcoin’de düşüş devam edecek mi?

İran Meclisi’nin Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı sonrası, kripto piyasasında panik satışları başladı ve Bitcoin 100 bin dolar desteğini kaybetti. BTC, 8 Mayıs’tan bu yana ilk kez bu seviyenin altına gerilerken, 97 bin 400 ve 93 bin 400 dolar seviyeleri yeni destek noktaları olarak öne çıktı.

Evlilikleri bitiren yeni sorun: Finansal ihanet

ABD merkezli borç konsolidasyon şirketi Beyond Finance tarafından yapılan yeni bir araştırma, çiftler arasında giderek artan bir sorunu gün yüzüne çıkardı: finansal ihanet. Araştırmaya katılan bireylerin %41’i, eşinden habersiz harcama yaptığını …

Türkiye için dikkat çeken durum! Yüzde 57 artış gösterdi

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Mayıs ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artarak 1,99 trilyon TL oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Mayıs ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini …