Kabataş Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Her yıl gereksiz 5 milyon MR çekiliyor

Türkiye, OECD ülkeleri arasında kişi başına en fazla MR ve BT çeken ülkelerin başında geliyor. Yılda 50 milyon çekilen tıbbi görüntülemelerin 5 milyonunun gereksiz olduğu belirtildi

Türkiye MR ve BT İşlemlerinde İsraf İle Mücadele Ediyor

Evrin Güvendik, Hande Atılgan / Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü (TÜYZE) Başkanı Prof. Dr. Muammer Karakaş, Türkiye’de tıbbi görüntüleme alanındaki israfı giderme hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Prof. Karakaş’ın TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda gerçekleştirdiği sunumda, Türkiye’nin MR ve BT taramalarında lider olduğunu ancak bu işlemlerin büyük bir kısmının gereksiz olduğunu vurguladı. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de gerçekleştirilen tıbbi işlemlerin yüzde 48’i yanlış, yüzde 10’u ise gereksiz olarak belirlendi. Bu durumun önüne geçmek amacıyla bir proje yürüten Karakaş, yılda milyonlarca gereksiz MR ve BT taramasını engelleyerek sağlık bütçesine ciddi tasarruflar sağlayacaklarını belirtti.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Özgür Sezer ise Teleradyoloji Sistemi ile ilgili olarak, milyonlarca gereksiz taramanın önlendiğine dikkat çekti. Hekimlerin artık tetkik istemekten kaçındığını belirten Sezer, bu durumun SGK bütçesine önemli ölçüde katkı sağladığını vurguladı.

Yüksek İşlem Yoğunluğuna Rağmen Tasarruf Hedefleniyor

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de MR ve BT cihazlarının sayısında ciddi bir artış yaşandı. Ancak bu artışa rağmen Türkiye, 1 milyon kişiye düşen MR ve BT cihazı sayısı açısından OECD ve AB ülkelerinin gerisinde bulunuyor. Yine de Türkiye, MR cihazı başına yaptığı işlem sayısı ile diğer ülkelerin önünde bulunuyor.

Yapay Zeka İle İsrafın Önüne Geçmek

Sağlık Bakanlığı, yapay zekâ projeleriyle gereksiz tıbbi işlemlerin önüne geçmeyi hedefliyor. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Özgür Sezer, yapılan projeler arasında Mamografi Yapay Zekâ Projesi, Beyin BT Kanamalı İnme Tespiti Yapay Zekâ Projesi ve diğer projeleri sıralayarak yapay zekâyla tıbbi tanı konusundaki çalışmaların önemini vurguladı. Amacın, hastaların doğru teşhis ve tedavi süreçlerine daha hızlı şekilde erişmesini sağlamak olduğunu belirten Sezer, yapay zekânın tıbbi alanlardaki potansiyelini ön plana çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.