AB, şirketlerin yüzde 90’ını sınırda karbon vergisinden muaf tutacak

Avrupa Birliği Konseyi, üye ülke temsilcilerinin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (CBAM) basitleştirilmesine yönelik yasal düzenleme konusunda anlaştıklarını ve Avrupa Parlamentosu (AP) ile yapılacak müzakerelerde ortak pozisyon belirlediklerini duyurdu.

Yapılan açıklamada, CBAM’de yapılan değişiklikle ithal edilen ürünlerdeki gömülü emisyonların yaklaşık yüzde 99’unun hala kapsamda olacağı vurgulandı. Ayrıca düzenlemedeki basitleştirmenin özellikle KOBİ’ler ve AB şirketleri için düzenleyici ve idari yük ile uyumluluk maliyetlerini azaltacağı belirtildi.

Açıklamada, sınırda karbon vergisi kapsamına giren ürünlerde yılda 50 tonun altında ithalat yapan firmaların CBAM gerekliliklerinden muaf tutulacağı bilgisi paylaşıldı.

CBAM kurallarının sadeleştirilmesi sonucunda, küçük ve orta ölçekli ithalatçı şirketlerinin büyük çoğunluğunun sınırda karbon vergisi ödemekten kurtulması bekleniyor.

AB Konseyi ve AP, şimdi düzenlemeyi son haline getirmek için müzakerelere başlayacak.

Ayrıca, karbon yoğun sektörlerine uygulanacak CBAM kapsamında, AB ithalatçılarının ürün hacmi ve sera gazı emisyonlarını raporlaması gerekecek.

AB, 2026’da başlaması planlanan nihai dönem için metodoloji geliştirmeye devam ederken, ithalatçıların 2026’dan itibaren ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alması ve teslim etmesi gerekecek.

AB’ye ihracat yapabilmek için, denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olmak fark ödenmeden mümkün olacak.

 

Related Posts

Merkezi Kayıt Kuruluşu açıkladı: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), yurt dışında ikamet eden yatırımcıların Türkiye’de yatırım hesabı açma süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla geliştirdiği Doküman Yönetim Sistemi üzerine çalışmalarını sürdürüyor. BELGELER ELEKTRONİK ORTAMDA İLETELECEK …

Avrupa borsaları Nvidia ve tarife kararıyla coştu! (29 Mayıs 2025)

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,4 artışla 551 puanda, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,5 yükselişle 24.185 puanda, İngiltere’de FTSE 100 endeksi önceki kapanışına yakın 8.740 puanda işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,4 kazançla 40 …

Borsa güne yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,65 yükselişle 9.237,16 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,39 değer kaybederek 9.177,70 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 59,46 puan ve yüzde 0,65 artışla 9.237,16 puana çıktı.

Avcılar gişelerinde serbest geçiş dönemi başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrupa Otoyolu Avcılar Gişeleri’nde Serbest Geçiş Sistemi’nin devreye alındığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Serbest Geçiş Sistemi’ni Türkiye genelinde bulunan toplam 106 adet gişenin 27’sinde hayata geçirdik. Ispartakule, Edirne, Kandıra ve Adapazarı gişelerinde de çalışmaları 2025 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.

ABD’den Çin’e motor satışı yasaklandı

ABD, Çinli uçak üreticisi COMAC’a motor satışlarını askıya aldığını duyurdu.

Çalışana ara zam can suyu olur

İç talebin daraldığını ve Türkiye’nin pahalı bir ülke olduğunu kaydeden perakende sektörü, tüketicinin alım gücünü artırmak ve ekonomiyi canlandırmak için ara zam talep etti .