Denizli 2. İdare Mahkemesi, AYM’nin Kolluk Hizmetlerindeki İşlemi Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı
Denizli 2. İdare Mahkemesi, AYM’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, kolluk hizmetlerinde çalışan bir kişiye uyarı cezası verilmesi işleminin iptali talebiyle açılan davayı değerlendirdi. Mahkeme, 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 8. maddesinin (2) numaralı fıkrasının (g) bendinin Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına vararak, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
İfade özgürlüğüne ölçüsüz bir sınırlama getirildiğini savunan Mahkeme, kolluk personeline kınama cezası verilmesine neden olan olumsuz sözlerin belirsiz olduğunu, bu durumun ifade özgürlüğüne zarar verdiğini belirtti. AYM, kuraldaki bazı ifadelerin iptaline karar vererek, Anayasa’ya aykırı olmayan kısmı korudu.
Disiplin ve hiyerarşik düzenin ön planda olduğu kolluk görevlerinde, kurumun düzeninin bozulmasına sebebiyet verebilecek olumsuz kanaat belirtilmesi için bazı sınırlamaların getirilmesinin gereksiz olduğu vurgulandı. Anayasa Mahkemesi, kararını açıklayarak kuralın Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine karar verdi.
Yüksek Mahkeme üyelerinden 4’ü, kuralın tümden iptal edilmesi gerektiğini savunurken diğer üyeler ise iptal talebinin reddedilmesi gerektiğini ifade etti.