“`html
Akdeniz Üniversitesi’nde Akademik Skandal: Hukuk Fakültesi Dekanı Hakkında İddialar
Akdeniz Üniversitesi’nde eski rektör Prof. Dr. Mustafa Ünal’ın döneminde, rektör yardımcılığı görevini üstlenen ve Hukuk Fakültesi’nin dekanlığını uzun yıllar sürdüren Mehmet Altunkaya’ya yönelik ciddi iddialarda bulunuldu. Yapılan bir şikayette, Altunkaya’nın akademik unvanlarını hak etmediği, gerekli şartları sağlamadan sahte belgelerle yöneticileri kandırdığı ileri sürüldü. İlgili kişi, Altunkaya’nın iddia ettiği eserlerin gerçekte var olmadığını ve bu eserlerin intihal içerdiğini belirtti.
Şikayetçinin İddiaları
Şikayetçi, örnek teşkil eden bir durumu paylaşarak, “Doç. Dr. Mehmet Altunkaya’nın ‘Fitness Sözleşmesi, Sayram, Konya 2015’ adlı kitabı, Hans Geisler’in ‘Die Erstlaufzeit beim Fitnessvertrag – Hamburg 2008’ adlı eserinin özensiz bir çevirisinden ibarettir. Çeviri esnasında bazı kısımlara Türk hukuku ile ilgili genel bilgilerin eklenmesi, bu kitabın orijinalliğini maskelemeye yönelik bir çabadır. Kitabın içeriği, büyük ölçüde birebir çevrilmiş ve dipnotları dahi bu durumu göstermektedir” dedi.
Çeviri Programı Hatası İddiaları
Şikayetçi, kitabın yazımında bir çeviri programının kullanıldığını vurgulayarak, “Kitabın 36. sayfasında, ikinci paragrafın üçüncü satırındaki 127 numarası, 57. sayfadaki 127 numaralı dipnotu ifade etmektedir. Yazarın çeviriyi yaparken bu ifadeyi silmeyi unuttuğu bellidir. Ayrıca, çeviri programı ‘karma sözleşmeyi’ yanlış bir şekilde ‘karışık sözleşme’ olarak çevirmiş, bu da Türk hukuk terminolojisine uyumsuzdur. Bunlar, kitabın ağır intihal barındırdığı gerçeğinin yanında fazla önemsiz kalmaktadır” diye ekledi.
Şikayete konu çeviri metninin, idareyi aldatma ve kadro edinme amacıyla kullanıldığını belirten şikayetçi, böyle bir kişinin Hukuk Fakültesi’nde eğitim verme yetkisine sahip olmasının, Türkiye Cumhuriyeti ve Akdeniz Üniversitesi için bir utanç olduğunun altını çizdi.
İnceleme ve Sonuçlar
AÜ Rektörlüğü’nce açılan soruşturma neticesinde görevlendirilen bilirkişi, şikayette belirtilen iddiaların doğru olduğunu tespit etti. Yapılan incelemelerde, Altunkaya’nın profesörlük kadrosuna atanmasında referans alınan makalenin aslında yayımlanmadığı, diğer bir makalenin ise atama şartlarını taşımadığı belirlenmiştir. Yetkili kurullar tarafından Altunkaya’nın bu eylemleri etik dışı olarak nitelendirildi.
Altunkaya’nın Savunması
Soruşturma süresince ifade veren Mehmet Altunkaya, kitabının özgün bir konu üzerine yazıldığını ve Almanca kaynaklardan faydalanarak benzerlikler oluşturduğunu savundu. “Aşırı yararlanma vardır; bu bir etik ihlali olarak nitelendirilemez” diyerek, muhtemel eksik atıflar üzerine kendini savundu.
Üzücü Gelişmeler
Altunkaya, 3 Temmuz 2015’te profesör kadrosuna başvurduğunu, ancak o tarihte yayımlanacağı belirtilen makalelerin, sonradan yayımlanmadığını öğrendiğini ifade etti. Yapılan hataların kendisi için yeni bilgiler olduğunu ve bu durumda kasıtlı bir davranış sergilemediğini vurguladı.
Gelecek İhtimalleri ve Sonuçlar
AÜ Yönetim Kurulu, Altunkaya’nın profesörlük kadrosunu iptal etti ve YÖK Başkanlığı’na bu kararın onaylanması için göndermeye karar verdi. Aynı zamanda, Altunkaya’nın aldığı maaşların geri alınması ve memuriyetten çıkarılıp çıkarılmayacağı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Altunkaya, 2015 yılından bu yana sahte belgelere dayanan bir profesörlük maaşı alıyordu ve ayrıca üniversitenin yönetim kadrosunda önemli görevler üstlenmişti.
“`