Türkiye’ye vize engeline o ülkeden yeşil ışık: ‘Tango yapmak için iki kişi gerekir’

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vize Sorununu Değerlendirdi

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Polonya’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Anna Radwan, Türkiye’nin AB ülkeleriyle yaşadığı vize sorununu önceki dönemlerin “sorumsuz vize politikalarına” bağladı. Radwan, bu konuda özellikle iş insanları ve araştırmacılar için bazı kolaylıkların sağlanacağını dile getirdi.

“Güvenli Avrupa” Slogananın Arkasındaki Sebep

Polonya’nın dönem başkanlığı sürecine “Güvenli Avrupa” sloganı damga vurdu. Bu sloganın belirlenmesinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen açıklamalar ve Avrupa güvenlik sisteminin yeniden şekillenmesi gibi gelişmelerin yanı sıra, Polonya’nın tarihindeki işgal tecrübeleri etkili oldu.

Türkiye İle Savunma Alanında İşbirliği Vurgusu

AB delegasyonu ve Polonya Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği toplantıda Varşova’da Türk gazetecilerle bir araya gelen Polonyalı yetkililer, savunma alanında Türkiye ile işbirliğinin önemini vurguladı.

Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye

Dışişleri Bakan Yardımcısı Radwan, “Güvenli Avrupa” vurgusunu açıklarken, bu yaklaşımın Polonya’da uzun süredir var olduğunu belirterek “Savunmaya ayırdığımız bütçe gayrisafi yurtiçi hasılamızın yüzde 5’ine denk geliyor. Bu oranla AB ülkeleri arasında ilk sıradayız” dedi. Radwan, Avrupa’da yeni bir güvenlik yapısının oluşmakta olduğunu ve Türkiye’nin bu sistemin parçası olması yönünde bir irade bulunduğunu söyledi. Ancak sürecin henüz başında olunduğunun da altını çizdi.

AB Üyeliğinden Bağımsız Savunma Yaklaşımı

Savunma işbirliği konularının, Türkiye’nin AB üyeliği perspektifinden bağımsız değerlendirildiğine dikkat çeken Radwan vize konusunda da açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye karşı alınmış özel bir önlem olmadığını belirten Radwan, bu durumu önceki dönemlerde yürütülen politikaların sonucu olarak nitelendirdi. Yetkililer, geçmişte kontrolsüz bir “vize ticareti” yaşandığına dikkat çekerken, Polonya’nın AB yükümlülükleri doğrultusunda hareket ettiğini belirtti.

Ancak vize sorununa yönelik adımlar atılacağını belirten Radwan, iş insanları ve akademik çevreler için çeşitli kolaylıkların gündemde olduğunu ve kısa ile uzun vadeli vizelere ilişkin yeni düzenlemelerin devreye gireceğini söyledi.

Türkiye’nin AB Üyeliğine Yönelik Görüş

Türkiye’nin AB üyelik sürecine de değinen Radwan, bu konuda gerekli kriterlerin karşılanmasının önemine işaret ederek şu ifadeyi kullandı: “Polonya’da şöyle bir söz vardır: Tango yapmak için iki kişi gerekir.”

Related Posts

Bakanlık harekete geçti: ‘Gizemli kutu’ya inceleme

Sosyal medyada içeriği önceden belli olmayan, ‘Sürprizlerle dolu bir paket’ anlamına gelen, ‘Gizemli Kutu’ satışlarına yönelik şikayetler artarken, Ticaret Bakanlığı tarafından 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında inceleme başlatıldı.

Her depremde çöken GSM operatörleri hakkında rapor hazırlanacak

En ufak bir depremde bile sorun yaşatan GSM operatörleriyle ilgili Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Kenan Altınsaat, altyapılarına dair bir rapor hazırlayacaklarını belirtti. Altınsaat,

Altının ons fiyatında olası geri çekilmelerde merkez bankalarının etkili olması bekleniyor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum.” dedi.

KKTC’de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’daki eski Ercan Havalimanı’nda üçüncü gün etkinlikleri ile devam edecek.

Bu ülkelerdeki gelir oranları Türkiye’yi geride bıraktı: ‘Sadece Bulgaristan’ı geçebildik’

Avrupa’daki ortalama aylık net gelire göre, Türkiye sadece Bulgaristan’ı geçebildi. Siyasal İktisatçı İnan Mutlu “AB’de ortalama aylık net gelir 2 bin 464 Euro iken, Türkiye’de 953 Euro” dedi.

PİLOT girişimleri Silikon Vadisi’nde

Türk Telekom’un yenilikçi girişimlere yatırım yapan şirketi TT Ventures’ın hızlandırma programı PİLOT kapsamında; PİLOT girişimcilerine özel olarak tasarlanan globalleşme programı Stanford Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir