Kalp hastalıklarında çığır açan tedavi: Kök hücreden yama

Alman Bilim İnsanlarından Büyük Keşif: Kalp Hastalıkları Kök Hücre Tedavisi ile Tedavi Edilebilir

Almanya’da yapılan bir araştırmada bilim insanları, kandan alınan ve kök hücreye dönüşebilen “kalp kası yamaları” sayesinde kalp hastalıklarının tedavi edilebileceğini ortaya koydu. Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bilim insanları, kalp yetmezliği bulunan maymunlar üzerinde yapılan deneylerin ardından, 2021 yılında bir kadın hastada benzer bir tedavi yöntemi uyguladılar.

Geçirdiği kalp krizi sonrası kalp yetmezliği yaşayan bu hastaya 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştirildi ve hastanın durumunun 3 ay boyunca stabil olduğu gözlemlendi. Yapılan incelemeler sonucunda kas yamalarının damarlar oluşturarak kalbe bağlandığı ve kalbin pompalanmasını desteklediği belirlendi.

Araştırmacılar, söz konusu kas dokularının göğüste küçük bir kesiyle kalbin yüzeyine dikildiğini açıklarken, tedavinin kalp nakli ihtiyacını ortadan kaldırmak değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak amacıyla test edildiğinin altını çizdi. Aynı tedavi yöntemi şimdiye kadar 14 hastaya uygulandı ve araştırmacılar, daha fazla hastayı tedavi etmeyi hedefliyor.

Yapılan araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahipken, erken teşhisin ve tedavinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Bilim insanları, uzun yıllardır kök hücreleri veya kök hücreden üretilen kas dokularını kalbe yerleştirmek için çalışmalar yürütüyor ancak bu süreçte düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi reaksiyonları gibi engellerle karşılaşıyordu.

Related Posts

Youtube yapay zekaya teslim oluyor! Yeni özellik sinirleri bozacak

Youtube gelecek olan yapay zeka destekli özellik içerik üreticilerini canını çok sıkacak.

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.