92 milyon kişi tehlikede: 2030’a kadar yükselişe geçecek meslekler belli oldu

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan Mesleklerin Geleceği 2025 Raporu’na göre, küresel olarak 170 milyon yeni iş fırsatının ortaya çıkması bekleniyor. Ancak, raporda 92 milyon kişinin işlerini kaybetmesinin beklendiği vurgulanmakta ve 2030 yılına kadar toplamda 78 milyon net istihdam fırsatı yaratılacağı öngörülmektedir.

BÜYÜYEN VE AZALAN MESLEKLER

Rapora göre, gelecekte daha da büyümesi beklenen meslekler arasında yazılım ve uygulama geliştiricileri, tarım işçileri, hafif kamyon veya teslimat hizmeti sürücüleri, inşaat ve son kat ustaları, mağaza satış görevlileri, gıda işleme ve ilişkili alanlar, araç, minibüs ve motosiklet sürücüleri, hemşireler, gıda ve içecek servis pozisyonları ön planda olacaktır.

Hızla azalan meslekler arasında ise kasiyerler, gişe memurları, yönetici asistanları, bina kapıcısı, temizlikçiler, malzeme kayıt ve stok görevlileri, baskı ve ilgili alan çalışanları, muhasebe ve denetçiler yer almaktadır.

VERİLERİN TOPLANMASI

Raporda, dünya genelinde birçok şirketten toplanan verilere göre, iş dünyasının en büyük sorunu olan “yetenek açığı” devam etmektedir. İş adına gerekli olan becerilerin %40’ının değişmesi beklenirken, işverenlerin %63’ü yetenek açığını önemli bir engel olarak görmektedir.

Yetenek açığının orta vadede 120 milyondan fazla çalışanı işten çıkarma riski taşıdığı belirtilmektedir.

TÜRKİYE’DE İHTİYAÇ OLAN MESLEKLER

Rapora göre, Türkiye’de 2025-2030 yılları arasında en önemli iş rollerinden biri robotik mühendisleri olacaktır. Ayrıca, yenilenebilir enerji mühendisleri, otonom ve elektrikli araç uzmanları gibi mesleklerin de hızla büyüyeceği öngörülmektedir.

Related Posts

83 bin lira maaş oldu, üstüne ikramiye de alacaklar

Türkiye’nin gündemine oturan Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’deki ( TÜPRAŞ) toplu iş sözleşmelerinde, geçtiğimiz hafta yetkili sendika Petrol-İş Sendikası’ile işveren yüzde 35 zamda el sıkıştı. Söz konusu anlaşma Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

Türkiye-İngiltere arasında ticareti hızlandıracak kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu, özellikle otomotiv ve kimya sektörlerinde 8 milyar dolarlık ticareti hızlandıracağını söyledi.

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir